ALERGÉNY Povinnosť označovať prítomnosť alergénov v potravinách vyplýva zo Smernice Európskeho parlamentu a Rady 2003/89/ ES, ktorou sa mení a dopĺňa smernica 2000/13/ES, pokiaľ ide o označovanie zložiek prítomných v potravinách a z výnosu Ministerstva pôdohospodárstva SR a Ministerstva zdravotníctva SR č. 1187/2004 – 100, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu SR upravujúca označovanie potravín (v znení výnosov č.1761/2005 – 100, č. 3069/2005 – 100, č. 3493/2005 – 100 a č. 2319/2007 – 100). Každý prevádzkovateľ musí zabezpečiť pre konečného spotrebiteľa informáciu, či príslušná potravina alebo pokrm pripravený z takejto potraviny obsahuje zložku, ktorá môže spôsobiť alergickú reakciu.
ZOZNAM ALERGÉNOV
1 Obilniny obsahujúce lepok ( t. j. pšenica, raž, jačmeň, ovos, špalda, kamut a výrobky z nich)
2 Kôrovce a výrobky z nich
3 Vajcia a výrobky z nich
4 Ryby a výrobky z nich
5 Arašidy a výrobky z nich
6 Sójové zrná a výrobky z nich
7 Mlieko a výrobky z neho
8 Orechy, ktorými sú mandle, lieskové orechy, vlašské orechy, kešu, pekanové orechy, para orechy, pistácie, makadamové orechy a queenslandské orechy a výrobky z nich
9 Zeler a výrobky z neho
10 Horčica a výrobky z nej
11 Sezamové semená a výrobky z nich
12 Oxid siričitý a siričitany v koncentráciách vyšších ako 10 mg/ kg alebo 10mg/l vyjadrené ako SO2
13 Vlčí bôb a výrobky z neho
14 Mäkkýše a výrobky z nich